kimi haberler

10 Nisan’da bahsettiğim ve henüz türünü bilmediğim Çalba’nın (Phlomis sp.) Flora grubundan Riyat Gül hocamızın yardımıyla Phlomis monocephala olduğu anlaşıldı. Sadece Akdeniz bögesinde yetişen endemik bir tür. Çok iş olunca tembellik edip soruyorum bazen. Aksi takdirde melez olanlar ve varyetelerle birlikte Türkiye’de yetişen 56 Phlomis’e bakmam gerekirdi. Yayılış haritalarına güvenebilsem sadece Doğu Akdeniz’de yaşayanlara bakmam yeterli olabilir ama yakın bölgelere de bakıyorum hal böyle olunca. Neden güvenemiyorum, çünkü hala yeni türler, cinsler bulunuyor ve amatör gözlemci sayısı az, bu gözlemlerin toplanabileceği havuzlar da öyle.

13 Mayıs’ta bahsettiğim Allium türü ise Kirli soğan (Allium bassitense) çıktı. Hasan Yıldırım hocamıza tekrar teşekkür ederim. Şimdiye kadar Türkiye’de sadece Doğu Akdeniz’den kaydı var. Bir de Suriye’de yetişiyormuş. Hala yetişiyor mudur acaba? Savaştan sağ çıkabilmiş midir?

26 Mayıs’ta bahsettiğim bitki ise büyük bir ihtimalle endemik Anthemis pauciloba var. sieheana olmalı. En güzel haberi sona sakladım, iki birey daha buldum, taşların arasından boynunu uzatmış, 900 metre yükseklikten denize bakıyordu. Önünde de koccaaaaaaman bir obruk. Bazen çıktığım yürüyüşlerde bana eşlik eden keçilerin kadını, kadınların keçisi Nigar Abla’ya göre daha bir sürü varmış, zaten aslında taşların arasını severmiş. Kim sevmez ki, Doğu Akdeniz’de bir yaz günü zor bulunan serini.

Görseller Kirli Soğan’a ait.

Yukarıya kaydır