Rezeneyi (Foeniculum vulgare) çiğ olarak yiyemiyorum. Ama toplayıp ince sererek kurutunca baharat olarak kullanmayı seviyorum. Bugün ziyaretine gidince yine karşılaştık, kırlangıç kuyruk kelebeği tırtıllarıyla. Toplarken dikkatli olmak ve tırtılların güvende olmasını zorlaştıracak açıklıklar yaratmamak gerek. Her gövdeden üç-beş yaprak yeterli.
Kırlangıç kuyruğun yuva edindiği bitkilerden biri; rezene. Yumurtalarını bırakıyor, bitkiye. Kelebeklerin yumurtlamak için ziyaret ettiği bitki sayısı görece fazla. Niye rezene? Öğle sıcağında topladım; avucumla kavradığım yaprak demetleri değildi de soğuk bir nehirdi. Belki tadı, korunaklı olması, yüzyıllar önce kurulmuş ve devam ettirilen bir bağla birlikte, nedenlerden biri de serinliktir. Ve hiçbir gözle görülür zarar vermiyorlar. Sanki hiç yemiyorlarmış gibi. Buna rağmen otlar biçildiği veya zehirlendiği için yoğun nüfuslu yerlerde ve tarım alanlarında çoğalamıyorlar.
Çiçeklerini bir dolu böcek, arı, kelebek ziyaret ediyor, rezenenin. Sonra kuşlar, örümcekler. 3-5 kök rezene, tastamam bir orman.
Not: İlk iki görseldeki erişkin kelebeğin beslendiği bitki Muhabbet çiçeği (Reseda lutea)