sıcak sıcak

Sıcak sıcak ikinci Teke sakalı türünü de görelim mi? Farkedebileceğiniz gibi yaprak biçimi, fillarilerin biçimi, kök, gövde yapısı, tohum biçimi belirgin olarak farklı. Bu da Nur Tekesakalı (Scorzonera kotschyi). Hepi topu iki Scorzonera türü görmüş biri olarak bunu söylemem doğru olmaz ama hemen toprak üstünden başlamak üzere yapraklarda ve çiçek sapında görülebilen dağınık tüyler alameti farikası. Belki “Nur” adını da buna borçludur. Teke sakallarının ak saçlı ninesi.

Meşeler arasındaki açıklıklarda, kireçtaşı ve serpantin üzerinde görebileceğimiz Nur Tekesakalı Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde 0-1250 rakımları arasında dogal yayılışa sahip.

Ak saçlarını görünce tanımak kolay. Peki bu türü tıbbi olarak kullanan, yiyen var mı?


Tanı anahtarı:
“Decumbent or ascending perennial; flowering stems 10-25 cm, arising from a thick stock, patchily lanate. Lower stem leaves entire, 4-10 x 0.2-0.4 mm, linear, sessile. Capitula l(-3) per stem, 10-20 mm long. Longest phyllaries 8-12 mm. Flowers yellow. Achenes c. 4 mm, densely lanate; pappus plumose and barbellate. Fl. 4-5. Among Quercus scrub, on limestone and serpentine, nr s.1.-1250 m” (P. H. Davis, Flora of Turkey, 5. cilt, sayfa 656)

Türkçe tanı anahtarı:
“Bitki net bir biçimde gövdeli, çok yıllık, gövde genellikle tabandan başlayan toplam uzunluğun en az 1/4’ünde dallanmış, kapitulum 10-20 mm uzunlukta, içteki fillariler 8-12 mm, akenler yaklaşık 4 mm, yünsü tüylü, gövde 1(-3) kapitulum taşır, yatıktır, yapraklar 2-4 mm genişlikte.” (Bu anahtarın bulunduğu kaynağın adını not etmeyi unutmuşum. Kaynak sahibinden özür dilerim.)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarıya kaydır