Elbette senin için dermedim o kekiği, elbette.
Yoksa nasıl görebilirim dünyanın renklerinin emanet edildiği bir kelebeği.
Menekşe kelebekleri sınıfından olan cengaverler (Argynnis paphia) yumurtalarını menekşelere yakın ağaçlara bırakır çünkü tırtılların besini menekşelerdir. Yumurtadan çıktıkları gibi bulurlar yiyeceklerini. Varlıklarını da bu nektar kaynaklarına yani menekşelere borçludurlar. Yetişkin kelebekler de özellikle böğürtlen, peygamber çiçeği, adi kurtbağrı, bostan kanaryaotu, yara otu, su nanesi, köygöçüren, eşek dikeni çiçeklerinin nektarını seviyormuş.
Kimi kelebek türleriyle bitkiler arasında bu kadar özelleşmiş bağlar var. O menekşe tırtılın anne sütü ve muadili de yok. Peki biz yaban menekşelerine nasıl davranıyoruz? Yuvaları olan kireç kayaları arazilerin sınırından bir boşluğa yuvarlanıyor. Kelebek yuvarlanıyor, menekşe yuvarlanıyor. Kaldırıp dağın yüzünden sınır taşı yapıyoruz, tohumlarını, üzerinde büyütüp beslediği tüm bitkileri silkerek. Ama ne yapıp edip tekrar yerleşiyorlar bu kayalara, taşlara.
Bağlantıda kelebeğin yumurtası, tırtılı, kozasıyla tüm yaşam evreleri görülebilir; https://www.ukbutterflies.co.uk/species.php?species=paphia