Rüzgarın herşeyi önüne kattığı, kuş uçmaz, kervan geçmez bir tepenin başındadır yuvaları. Sürülmüştür cadılar. Kaderlerini kendi ellerinde tuttukları için. Bu olabilirliği pek kurcalamasa/kurcalayamasa da, her insan gibi. İnsana, kaderine rağmen başka yollar gösterebilirler. İksirler, engelleri görünmez veya kabul edilebilir kılan perdeyi kaldırmak içindir. Onların yuvalarında da böyle türlü tevir ot asılıdır. Başımın üstünde demet demet Lavantin, Civan perçemi, Lavanta hafifçe sallanarak kokularını bağışlar ve kokuya bağdaş kurmuş Mercanköşk ayıklarken, bu küçük benzerlik beni sevindiriyor.
Bugün ana lavantadan başladım devşirmeye. Nisan’da 6 yaşına giren dev. Buradaki tüm lavantaların anası; Lavandula x intermedia. Lavandula angustifolia ve Lavandula latifolia melezi olan bir tür. Denildiğine göre İngiliz lavantasıyla, Portekiz lavantası daha sıcak bölgelerde de yetişecek bir tür yaratabilmek amacıyla çaprazlanmış. Yani çiçekleri insan eliyle döllenmiş olmalı. Bu doğada kendiliğinden de olabilen bir melezlenme. Bir diğeri de yağ verimi için üretilen ticari bir türdür diyor. Belki ikisi de. Türün yağ verimi daha yüksek olmasına rağmen kalitesi daha düşük olarak kabul ediliyor. Çünkü keskin kokusunu da veren kafur oranı daha fazlaymış. -Kafur birçok bitkide bulunan tıbbi olarak da yararlanılan bir madde. Ama insan sağlığı için önerilen miktarları aşmadan.- Yağı, gıda aroması olarak veya kozmetik, parfümeri ve tıpta kullanılıyor. Türkiye’de doğal yayılışı bulunmuyor. Lavantanın tıbbi kullanım için tercih edilen/önerilen türleri ise Lavandula angustifolia ve Lavandula stoechas. Ama yanılıp bahçeye buyur ettiğim bu devi çok seviyorum. Hem de baharat ve bitki çayı olarak kullanabiliyorum. -Lavanta çok güçlü bir bitki. Az ve öz kullanmak gerek.-
Lavandula angustifolia türüne göre çok daha büyük, 1 metreye, 1 metre boyutlarına gelebiliyor. İriliği, yapraklarının büyüklüğü ve çiçek saplarının uzun olmasıyla L. angustifolia’dan kolayca ayrılıyor. Aynı özellikleriyle doğal sınırlar oluşturmak için veya çit bitkisi olarak değerlendirilebilir. Sonra arılar onu çok sever. Özellikle Bombus arıları ve kireçli topraklar ve kapı eşikleri ve pencere önleri ve yastık altları ve duvarlar.