başı dik yapışkan

Çiçek açmadan önce yenen genç yaprakları toplamaz bırakırsanız, sözlü sınav sorusu için tahtaya kaldırılmış çocuk gibi güneşin altında dimdik parladıklarını görebilirsiniz ballı süpürgenin (Silene longipetala).

Birçok belki de tüm nakıl türlerinde olduğu gibi taban yapraklarının üstü yapışkan. Bir gövdeyi elinizle kavrarsanız simetrik dalları birbirine yapışıyor. Bir nakıl türünü tanımanın belki de en basit yöntemi bu yapışkanlığın izini aramak. Böcekler için ölümcül bir tuzak aynı zamanda, bu yüzden özellikle çiçeğine yanaşan yok. Hasbelkader dallarına konanlar da ne yazık ki kurtaramıyor paçasını.

Bilimsel cins adı olan Silene, Silenus adındaki satirden geliyor. Silenus hem orman tanrısı hem de şarap tanrısı Dionysos’un öğretmenidir. Bu isimlendirmeyle bitkinin orman açıklıklarında yetişmesi ve yapışkanlığına atıf yapılır. Tür adı olan longipetala ise uzun taç yapraklarına dikkat çekerek türün önemli bir karakterini anlamamızı sağlar. Bu karakterle birlikte, dik, genellikle çok yıllık bazen de iki yıllık, tabanda kısa bir tüylenmesi olan geri kalanı tüysüz, çiçek salkımında yapışkanlık ve simetrik dallar, tüysüz bir kalikse sahip, taç yaprakları beyazımsı ve derinlemesine bölünmüş bir bitkidir.

Hiç tek başına bir ballı süpürgeye rastlamadım. Genelde topluluk olarak yaşıyorlar. Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Doğu ve iç Anadolu’nun büyük bir bölümünde, açık ve kayalık yerlerde, tarlalarda, 500-2600 rakımları arasında karşılaşabilirsiniz.

Yukarıya kaydır