Bölgenin popüler yayla köylerinden birinde pıtrak gibi biten villaların arasında sıyrılıp alınmış bir toprak tepeciğinin üzerinde bitmişti. Akıbeti meçhul, üzerine her an beton dökülebilir. Halbuki yaşayabilse arılar başında. Karşılaşmak çok kolay onunla. Türkiye’nin batı yarısında hemen her yerde 0-900 rakımları arasında yetişiyor.
Hibrit anchusa (Anchusa hybrida). Yani melez. Türkçe adı ise tatlıbaba. Hibrit kelimesi çoğu zaman doğal olmayan bir yöntemmiş gibi muamele görüyor ama öyle değil. Hibrit tohumlar da tamamen doğal süreçler taklit edilerek üretiliyor, sadece kullanılan yöntemler bitkilerden alınan tohumların yeniden ekildiğinde soy hattında bulunan başka bir bitkiye çekmesine sebep olabiliyor. Bu da işin ticareti için düşünülmüş bir hinlik. Aynı bitkiyle karşılaşabilmeniz için her sene yeniden tohum almamızı garantiye alıyorlar. Villa yapmak gibi bir hinlik, asfalt yol gibi bir hinlik.
Doğada hibritleşme (melezleşme) yeni kollar oluşturabilmek için vazgeçilmez. Tıpkı insanlardaki gibi bitkilerde çeşitliliği artıran bir çözüm. Doğa her zaman yeni denemeler yapıyor. Elini hiç korkak alıştırmamış bir denemeci o.
Dalgalı ve dişli taban yaprakları, küçük, yumurtamsı mızraksı yaprakçıkları (brakte), tohumları, çanak ve çiçek tüpü ölçüsü ve biçimi tatlıbabayı tanımak için dikkat ettiğimiz karakterler. Çiçek yapısının benzediği Alkanna cinsinden taç yaprakların ortasında bulunan tüyler ve pullarla ayrılıyor. Bu basit ayrım araya Nonea cinsi girince pek işe yaramasa da cevaba yakınlaştırabiliyor.