Dün rüyamda kolalanmış kumaşlarla kocaman bir kâğıt çiçeği yaptım. İçine geçip oturabileceğim kadar büyüktü. Rüyalarıma girmesini tam da bu aralar çiçekte olmalarına borçluyum.
Kâğıt çiçeği (Xeranthemum annuum) 0-1950 rakımları arasında Türkiye’nin her yerinde yetişiyor. Çiçeği saran kat kat yaprakçıklar saydam veya saman renkli olabileceği gibi ortalarında kırmızımsı-kahverengi ince bir çizgi de görülebilir. Bu özelliğiyle tanınması kolaydır. Hem Türkçe adı hem bilimsel cins adı olan Xeranthemum çanak yaprağı oluşturan yaprakçıkların yapısına işaret eder. Xeranthemum,’kuru çiçek” anlamına geliyor. Tür adı olan annum ise tek yıllık demek. Yani bilimsel adını kullandığımızda kâğıt çiçeğine “tek yıllık kuru çiçek” demiş oluyoruz. Bu kadar basit ve doğrudan.
Her yerde yetişiyor denmiş ya, merak ediyorum acaba her yerde mi? Bu sene hevesle tohumunu beklediklerimden. Kültüre alınıp çeşit çeşit varyetesi yapılmış ama benim gönlüm yabanına tutkun.
*
İyice gözlemleyebilmek için tohumunu bir saksıya ekmiştim. 1 parmak kadar olunca bahçede güneş alan bir köşeye taşıdım. Kaldıkları yerden büyümeye devam ettiler, çiçek yapıp tohum saçtılar. Eğer bahçeyi sevdiyse tekrar görünecektir.
*
Baharda göründü ilk yapraklar. (Mart-Nisan 2022)