Bir çalba türünün (Phlomis sp.) tohumları çimlendi. Ballıbabagiller üyesi çalbalar. Çalbaları tanıyabilmek için hemen çiçek kümelerinin altında bulunan küçük yaprakçıkların varlığı ve biçimi (brakteol), çiçeği saran çanak yaprakların biçimi (kaliks), bitkinin hayat formu (çalı veya ot) gibi özellikler önemli. Çekilen her bir fotoğrafın bitkinin cinsine göre önemli addedilen karakterlerini tanımaya yardım etmesi gerekiyor. Bitkiyi fotoğrafladığım sırada neye dikkat edeceğimi bilmediğim için tekrar çiçeklenmesini bekliyorum.
Bu tür çok yıllık, yaprak dökmeyen, odunsu dallara sahip gösterişli çalılar oluşturuyor. Çok iyi bir arı ve kelebek bitkisi. İlkbahar başında ana bitkilerden alınacak çeliklerle de çoğaltılabiliyor.
Keselerden çıkan tohumların birçoğu boş birer kabuktan ibaret. Daha irice ve görece ağır tohumları ekmek evla. Bekleyiş, umut etmek, merak, heyecan hepsi yan yana diziliyor tohumdan ekince. Veeee işte buradasın, iyi ki geldin.
*
“Türkiye Bitkileri” projesinden Riyat Gül’ün yardımıyla bitkinin endemik bir Phlomis türü olduğunu öğrendim topuz şalba (Phlomis monocephala).