Sabah ortalıkta gezinirken, bir yandan hayıflanıyorum, “ee be vicdansızlar, bahçede onca yiyecek varken, teyzemin verdiği, günü pembeye boyayan bu gülhatmilere gareziniz nedir ki?” Sonra bir kelebek yanaşıyor o delik deşik edilmiş yaprakların üzerine, “Düşün ki” diyor, “Burada dokuzdon ekmiş olsaydın, benim yavrularımda kırt kırt yiyecekti yapraklarını, senin böreğe iç ettiğin gibi.” Niye söyleniyorsam…
Yanaşan da Akdeniz hanımeli kelebeği (Limenitis reducta). Niye hanımeli kelebeği? Çünkü tırtılları tek bir cinsle besleniyor; hanımeli türleriyle (Lonicera sp.). Türkiye’de doğal yayılışı bulunan 12 tür hanımeli yetişiyor. Bunlardan biri de dokuzdon (Lonicera etrusca). Hemen arkamızdaki kayalıkların bir yüzünü yuva bilip büyümüş. Körpe sürgünleri ile çiğden bitki kavurması veya börek yapılıyor. Biliyorum ki orası Akdeniz hanımeli kelebeğinin de yuvası.
Körpe sürgünlerinden canın çekerse altına üstüne bakmayı unutma. Ama önce tohumunu bir al da büyüt, zahmetini çek, o zaman daha tatlı olur yaprakları.