Kara gelincik (Papaver lacerum). Çiçek, henüz olgunlaşmamış meyve, tomurcuk, daha olgun meyve ve meyve tablası, yaprak, tüy örtüsü ve uzun mu uzun gövdenin üst kısmı görülüyor. Böylece Gelincik’leri tanıyabilmek için nasıl fotoğraflamamız gerektiğini de tekrarlamış olayım. Boyu 40 cm’e kadar uzayabiliyor. Ama instagram kadrajına ancak bu kadarı sığdı. Tomurcuk sapındaki bit de görülmeyi hakkediyor. Yalnız bit dedim ona. Der demez, Yalnız kovboy, Yalnız ülke, Yalnız adam geldi aklıma. Bitin tüm bunlardan habersiz olmasına sevindim.
Kara gelincik; Ardıç, Kermes meşesi, Akyıldız, Ters Lale, Ayı gülü,- evet Yörük gülü, Ayı gülü çıktı ve gülü gördüm – Ballıca, Üç kaz gagası, Sığır kuyruğu, Dağ Lalesi, Eşek baldıranı, Ağca otu, Menekşe, Sümbül, Ballık, Kaplan Otu’na komşu. Bunlar henüz görünen çiçekler bir de sırasını bekleyenler var.
Uzun çiçek sapları yanında, gövde tabana yakın seyrek kıllı, yaprakları derin loblu ve kenarları dişli, kıllı elips şeklinde tomurcukları, soluk kırmızı taç yaprakları, bu yapraklar üzerinde tabandan 15 mm’ye kadar uzayabilen siyah lekeleri bulunabilen bir gelincik türüdür. Kapsül tabanı yuvarlağımsı, küremsi, 10 mm’ye kadar yivlidir. Üstünde bulunan tabla düzdür. (Tabla meyve olgunlaştıkça düzleşiyor.)
Not: Çizim yine Davis’in Flora of Turkey’inden.