vızıltı dairesi

Baklagillerden gevrecik (Hippocrepis emerus). Toprağa azot bağlayan çalılardan biri. Bu azotun bir kısmını kendisi kullanırken arta kalan kısmından yanındaki bitkiler de yararlanabiliyor. Hem azot bağlaması hem de bir arı mıknatısı olması, onu çok iyi bir bahçe bitkisi yapmaya yeter. Neyse ki bizim bahçeye kurulalı yıllar olmuş. Eski sahipleri burayı terkedip toprağı işlemez olduğunda yerleşip insansızlığın tadını çıkarmış olmalı. Buna rağmen tohumlarını toplayıp dağıtıyorum. Bizim bahçe çok büyük çünkü, tamı tamına yeryüzü kadar.

Bahar başında çiçeklenmeye başlamasıyla beraber etrafında bir vızıltı dairesi oluşuyor. Meyve bağlayana kadar yanına yaklaştırmıyor arılar. 1300 rakıma kadar, güneşi gördüğü her yerde ve drenajı iyi olmak kaydıyla bakımsız bir toprak parçasında da yetişebilme kudretine sahip. Güney Marmara, Batı Karadeniz, Kuzey Ege, İç Batı Anadolu, Akdeniz bölgesinde doğal yayılışı bulunuyor.

Tohumları sonbaharda toprakla buluşturmak gerek ki, birçok yaban bitkisinde olduğu gibi yeterince soğuklayabilsin. Otçul hayvanlar yerini keşfetmezse 2,5 metreye kadar boy atabiliyor. Bitki geleneksel tıpta kalple ilgili sorunlarda ve idrar söktürücü olarak kullanılmış.

Hippocrepis türü bitkiler, çokgözlü gökmavisi kelebeğinin (Polyommatus bellargus) yavrularının besinleri arasında sayılıyor. Bu demektir ki bitkiyi ziyaret ettiğimizde dikkatli bir gözlemciysek kelebek yumurtalarına veya tırtıllara rastlayabiliriz.

Yukarıya kaydır