uçmak bilgesi

Bugün kelebek göçü vardı. Güneşin ışıkları altında pırıl pırılken dünya, üzerimizden yüzlercesi geçti. Su birikintisinde çırpınan bir diken kelebeğine dal uzattım, yoruluncaya kadar peşlerinden koştum, kanatlarını bir düzlükte dinlendirenin yanına yavaş yavaş yaklaştım, çokça da arkalarından baktım. Üçünü görüntüleyebildim, bunlardan biri sanırım Aglais urticae.

15 milyon yaşında olduğu tahmin edilmektedir. Jeolojik devirlerden Üçüncü zamana (Miosen) ait fosili hem yaşını hem de geçirdiği değişimin ne kadar az olduğunu gösteriyormuş. * Avrupa’nın tamamında ve ılıman Asya’da görülür. Hava koşulları kanatlarında siyah beneklerin genişleyip daralmasına neden olduğundan görünüşü farklı olabilir. Akdeniz’in sarı sıcağında küçültmüş beneklerini. Tür adı büyük ihtimal yediği ısırganlara gönderme yapıyor (Urtica sp.) Türkçe isim verilmemiş , ben de “uçmak bilgesi” koydum adını. 15 milyon yıldır uçana “uçmak bilgesi” denir elbet.

Tırtılları ısırgan otu türleriyle beslenir. Isırganlar hayvan gübresinde çok biter. Kelebeğin hayvan beslenen yerlerde yaygın olarak görüldüğü belirtiliyor. Parazit bir sinek türünün (Sturmia bella) kelebek nüfusuna zarar verdiği ve bu sineklerin iklim krizi sebebiyle arttığı düşünülüyor.

Yetişkinler karahindiba, papatya, sorgun, ısırgan toplulukları, ve deve dikeni üzerinde görülebilir.

Yukarıya kaydır