Yer Çamı veya Mayasıl otu diye tanıyoruz onu. (Ajuga chamaepitys) Bir çok alttürü var dolayısıyla görüntüsü çok değişken olabiliyor. Ancak diğer Mayasıl türlerinden yaprakların 3 loblu olmasıyla ayrılıyor. Alt dudakları kocaman, benekli, ya da beneksiz sarı çiçekleriyle birlikte. Yapraklar ezilince çıkan koku çok ferah ve yine bir yerlere göndermeli.
Akdeniz’de hep yeşil. Çok geniş bir yayılışa sahip alttürler arasında Tübives’e göre Erzincan ve Urfa’da yetişen subsp. euphratica endemik bir alttürü. Şifaları için yazın toplanan yaprakları kurutularak kullanılabiliyor. İdrar arttırıcı, uyarıcı, regl söktürücü olarak kullanımı bulunuyor.
Bugün bahçede dolaşırken, durulmama yarayacak bir şeyler ararken varlığının yettiğini farkettim. Akşam güneşi tüylü taban yapraklarına yumuşacık bir şarkı gibi düşüyordu. Görülmeden düşülemeyen bir yol; görmek yolu. Bağıranı, ben buradayım, şöyleyim, böyleyim diyeni değil, çıt çıkarmayanı görmek. Onu görünce durulmak. Söyledikleri o kadar gerçek ki. Sadece mevsimin son yusufçuklarının konduğu bir gerçek.