karıncanın fiği

Yabani bakla, fiğ (Vicia sativa). En çok ekimi yapılan fiğ türlerinden biridir. Ekim sebebi hayvan yemi olarak kullanılmasıdır ancak hem azot bağlayarak toprağı zenginleştirir hem de iyi bir yer örtücü ve yeşil gübredir. Tek yıllık bir bitkidir, dökülen tohumlarıyla yeniden çimlenir.

Erhan Tuzlacı’nın verdiği bilgilere göre besin bitkisi olarak kullanılan fiğ türlerinden biridir. Bu türler;
– Vicia anatolica
– Vicia aintabensis
– Vicia cracca subs. cracca
– Vicia grandiflora
– Vicia narbonensis var. narbonensis
– Vicia peregrina
– Vicia sativa subsp. sativa

Besleyici ögelerin vücutta kullanılması engelleyen içeriklerin varlığından ötürü tohumun az miktarda yenilmesi önerilmiştir. Tohumları çiğ veya pişmiş olarak yenilebilebilir. Tıpkı yabani bezelyede olduğu gibi, kurutulup un takviyesi olarak kullanılabilir. Genç sürgünler ve bakla pişmiş olarak yenilebilir.

Yaprak sapı dibindeki yaprakçıklarda siyah birer nokta bulunur. Bu noktalar salgıladıkları tatlı bir sıvı ile karıncaları çekerler. Karıncalar da nektarla ödüllendirilerek bitkiyi zararlılardan koruma işini üstlenir. Buna rağmen yaprak biti hasadı yapan uğur böceğini engelleyememişler ne yazık ki.

Alttürler varyeteler açısından zengin bir cinstir. 5 alttürü, 4 varyetesi bulunur. Baklagiller çok geniş bir ailedir. Genellikle tanıları tohum ve tohum kapsüllerine bakarak konulur. Vicia türleri için de aynı durum geçerlidir.

Yukarıya kaydır