Bu bahçenin her bir karışını ve içinde hem ektiğim hem de kendiliğinden yetişen bitkileri gösteren kısa kısa videolar çekme niyetiyle ilk bölüme başlıyoruz. En kurak baharımızdan başlıyoruz. İlk yağışsız hıdrellezimizden başlıyoruz. İçime çöreklendi ağır mı ağır bir külçe, oradan başlıyoruz.
Yaklaşık 20-30 sene önce terk edilmiş ve uzunca bir süre çöplük olarak kullanılmış 250-300 metrekarelik bir alanı bitkilerin salınabileceği bir alana dönüştürmenin en ekonomik yolu sabretmek ve ekip biçme faaliyetlerine devam etmektir. Ekicilik faaliyetlerinde de aynı coğrafyada yetişen yaban bitkilerinin kullanılması bahçenin çabucak toparlamasına yardımcı olacaktır.
Bu yıllar boyunca ekilen ve kendiliğinden yetişen bitkiler yaprak döker, kökleriyle bahçeyi genişletir, budanır dal döker, bahçeyi besler. Hayvanlar karıştırır, kurcalar, dışkılarını ve tüylerini bırakır. Bir gri su havuzu kimi bitkilere ihtiyaç duyduğu suyu verir. İnsan bitkilerin çevresinde, bir böcek ışığın çevresinde nasıl dönüyorsa öyle döner de döner ve işte bahçe.
Tıbbi adaçayı, şalba, biberiye, taş kekik, ak galabor, ters şalba, ecibücü. oğul otu (Melisa), süsen, halil ibrahim zahteri, zahter, beyaz dut, enikleyen vişne, mamık, nar, boncuk kekik, ahududu. böğürtlen, kişniş, haşhaş, nane, soğan, honaz pisiği, yemlik, portakal nergisi, lavanta, dar yapraklı sinir otu, patates gibi ekilen bitkilerle birlikte kendiliğinden yetişen ve bakım gören kızılçam, menengiç, sumak, gelincik, kök boyası, ısırgan, ege havacivası (endemik), gıvışgan, bahçe tacı, yabani bakla, papatya, turna gagası, ekşi ekmek (kuzu kulağı türü), yoğurt otu, şahtere zulzula, muhabbet çiçeği, cavır soğanı, ısırgan, tam 47 bitkinin işbirliğiyle işte bahçe. Baharda yolunup bahçeye yatırılan buğdaygilleri unutmayalım onlarda var bu birliktelikte; pisipisi otu, şifan. Elbette çörek otu da. Bir tane çörek otu neleri değiştirir kim bilir?
Not: Halil İbrahim Zahteri sadece lezzetiyle değil bereketiyle de bu isme layık görülmüş olabilir.