Büyük beyez melek (Pieris brassicae). Göç eden kelebeklerdir. Tür adı kelebeğin lahana yapraklarına yumurta bırakması ve larvaların lahana (Brassica sp.) yapraklarıyla beslenmelerine atıf yapar. Renklenmeleri avcılar için uyarıcıdır (Aposematizm). Ancak yedikleri gıdalardan hardal yağı alırlar ve kükürt bileşenleri de içeren bu yağ, hem avcıları uzaklaştırır hem de larvaları korur.
Küçük beyaz melekle (Pieris rapae) karıştırılabilirler. Küçük beyaz meleğin kanat uçlarındaki leke daha grimsi ve kanada paralelken, Büyük beyaz melekte lekeler siyahtır ve kanat ucu boyunca devam eder. Fotoğrafını çektiğim bir dişi. Erkek olanda kanatta yuvarlağımsı siyah lekeler bulunmuyor.
Ne yazık ki, tırtıllar lahanayı bizim kadar iştahla yedikleri için, tarım zararlısı olarak görülüyor ve zehirlerle öldürülüyor. Tırtılları parazite eden doğal bir avcı varken hem de. Bu kelebekler yaşam döngülerini devam ettirebilmek için lahana, hardal türü turpgiller üzerine yumurtlamak zorunda. Ama hesaplar sadece insanın doyması üzerine kurulursa? Gerçi hesap bu, başka nasıl kurulur, değil mi? Oysa her canlının karnı tok, gözü pek olacak, hesapsız. Kelebeğin emeğine değer biçsek ödeyemeyiz, öyle ki lahananın var olmasının bir sebebi de o. İnsan daha ortalıkta yokken çiçeğinin başında pervaneydi. Önce hortumuyla açık tohumlu bitkilerden nektar çekerken, kapalı tohumlu bitkilerin ortaya çıkmasıyla onların polenlerini de taşıyacak şekilde evrimleşti. Sonra ekti de , biçti de. Lahana’ya illa bir sahip aranacaksa kelebektir o, insan değil.
Ama kanadını bir açmadı ki gül cemalini göreyim. Sürekli pır pır pır.
Tırtıl, koza, kelebek evreleri ve Apanteles glomeratus tarafından parazite edilmiş bir tırtılın hikayesi; https://www.youtube.com/watch?v=_3xfGbloqG4