aralık

‘Orada mısın’ yazısına konuk olan güzel mi güzel Alkanna’mız arada kalan bir popülasyonmuş meğerse. Türkiye Bitkileri (Flora) grubundan Hasan Yıldırım hocamızın verdiği bilgiye göre kayaları yuvası olarak seçen bazı Alkanna türlerindeki iç içelik bu arkadaşın tanımsız kalmasına sebep olmuş. Kayalarda yaşayan türlerin kimi özelliklerini bedeninde toplayan bir geçiş türü. Çeksen de ne oraya ne buraya gidiyormuş. Geçenlerde paylaştığım ve Mutlu Havaciva otu olduğuna hükmettiğim Alkanna türü de eklendi bu gruba. Çünkü tüy yapısı aynı. Ama bakıyorum da hala mutlu, arada kalmak, hem de tam arada, onu hiç bozmuyor.

Fotoğrafları, talana çok açık olan Silifke’nin sahil kasabası Susanoğlu’nda çektim. Yerleşimin bitip kayaların ve taşların hakimiyeti ele geçirir gibi olduğu bir aralıkta. İnsanlar böyle alanları taraçalandırarak küçük bahçeler yapmış ama mekanın bütünlüğüne dokunmamış oluyor genelde. Elimizin ilişkileri dışlamadan, kırmadan, dökmeden yol aldığı yuvalardan. Hemen her kayanın oyuğunda bitiyor. Sanki kaya çiçek açmış gibi, nerede bitki başlıyor, nerede kaya bitiyor belirsiz. Üzerlerinde ise göğü bölen iki tane çok katlı blok uzanıyor. Oraya Beko girmiş belli. Buraya da girebilir o da belli. Bu küçük nefes alanı, şehir çatlağı bir sahil sitesinin kumu veya artığı olabilir her an. Neyse ki Cennet-Cehennem ve Lamas kanyonlarında da yaşıyorlarmış. Bir ara o bölgenin fotoğraflarını paylaşayım da “neyse ki” tanımlamasının ne kadar kırılgan olduğuna bir bakın. Bitsin artık bu inşaat!

“Aralık” koyuyorum adını. Alkanna aralikum Bir aralıkta yetişen Alkanna anlamında. Geçen sene aynı durumdan muzdarip bir Kısa Mahmut Otu türünü de paylaşmıştım. Belki de bu bir huydur. Tam bir şeye dönüşmeye dirençtir. Ayrı bir aileleri olsun bence, tüm aralıkta duranlar bu aileye kabul edilsin. “Yollu ailesi”

İlgilisi için not: Yine Hasan Yıldırım hocamızın verdiği bilgiye göre Alkanna aucheriana, Alkanna saxicola, Alkanna miliana, Alkanna siehiana, Alkanna areodoxa arasında geziniyormuş bitkimiz. Hepsi de endemik, hepsinin yuvası kayalar.

Yukarıya kaydır