Guanchia pubescens’le tanıştık. Daha önce şeftali meyvelerinin üzerinde, içinde karşılaşmışlığımız var. Şimdi de hemen her patlangaç çalısı tohum kesesinin içinde görüyorum. Bir veya eğer irice bir tohum kesesiyse bazen üç tane çıkıyor içinden. Bir kaynakta yaprak bitleri ve küçük böcekleri yedikleri ve bahçıvan yardımcısı olarak görüldükleri bilgisi verilmiş. Onların dışında kesenin içinde kozamsı yapılar ve larvalar var. Belki de bunlar için buradalar bilemiyorum. Bu patlangaç çalısından tohum aldığım ikinci sene ve diyebilirim ki onun yazlığı bu keseler.
Bazen bitkilerin sadece Türkçe adları kullanılmadığı için şikayet ediliyor ya Guanchia pubescens’in bir Türkçe adı bile yok henüz. Ona ne diyeceğimi bilemiyorum; makaslı kıç? Böcekler dünyanın en fazla yüz çevrilmiş canlıları, hepsi değilse de büyük bir çoğunluğu. Biz daha onları isimlendirmeden, bir yerlerde yaşadıklarını bilmeden yok oluyorlar.
Patlangaç çalısı en zor, sağlam tohum alabildiğim bitkilerden biri. Topladığım birçok keseden bir avuç bile tohum çıkmayacak gibi görünüyor. Tırtıklananlar, delinenler. Belli ki tohumlar birilerinin bayram sofrası. Benim işim de tohum ayıklarken başka dünyalar bulma işi.