borcak için bir tüyo

Sabahın güzel haberi. Mayıs’la Ekim arasında takip ettiğim bir bitki Türkiye için yeni bir kayıt olabilir. Genista ve Anthyllis hermanniae arasında kalmıştım. Anthyllis’te çanak örtüsünün üst dudağı derin bir şekilde ikiye yarılmamışken, Genista’da çanak örtüsünün üst dudağı hemen hemen tümüyle iki belirgin dişe bölünmüş oluyor. Genista’nın dikenli türleriyle Anthyllis hermanniae’yi karıştırmamanın en pratik yolu bu. Acemiler için bir tüyo.

Bu sebeple Genista türü olduğunu düşünmüş yine de emin olamamıştım. Acemilik tüyolara rağmen zor bir iş 😉 Türkiye bitkileri sayfasında aklımdaki sorularla fotoğrafları paylaştım. Tesadüfe bakın ki Ahmet Duran hocamız geçtiğimiz yaz Karaman-Mersin arasında örneklerini toplamış ve incelemeye almış bitkiyi.

Genista’da karar kılamamamın sebebi, bitkinin Türkiye’de yayılışı bulunan dikenli Genista türlerinin tanı anahtarına uymamasıydı. Bu bahar Ahmet Duran hocamızla örnek toplayacağız. Bakalım ne çıkacak. Bir kez daha Türkiye Bitkileri projesinin varlığı için şükran duydum. Bu işi gönülden yapan amatör bitki gözlemcileri için ne büyük bir lütuf.

Kabul ediyorum ilgili olmayan için biraz sıkıcı bir gönderi oldu. Ama dileyeni heyecanıma ortak etmek istedim. Biz onu allayıp pullamanın peşindeyken kendi kendine bir dağı ardıçlarla paylaşan bitkinin bunlardan haberi yok. Olmasın da. Yaşadığı alan orman işletme tarafından “bozuk orman alanı” tabelasıyla tescillenmiş. Bu insanın gadrine uğraması caizdir demek. Onu tanımak kim olduğunu bilmek bu yüzden önemli. Her bir dalı dikenle biten bu güzelliğinin ömrünü birazcık olsun uzatırız, bir hikayenin kahramanı olur belki. Olmadı alıp ekeriz bahçemize. Kireç taşlarının, ardıcın, bozukluğun varlığı burayı da yurt edinebileceğini gösteriyor.

Yukarıya kaydır