böceğin gözü

6 senedir yaşadığım coğrafyayı paylaştığım bitkileri tanımaya, anlamaya çalışıyorum, buna rağmen, her sene yeni bitkilerle karşılaşıyorum, karşılaşmaya da devam edeceğim. Rüzgâr estikçe, yağmur yağdıkça, nehirler aktıkça, hayvanlar yaşadıkça.

Bu bahar tanıştığımız arkadaş Yalın Nevruz Otu oldu (Linaria simplex). Burada milimlerden konuşuyoruz. Çiçegi hepi topu 3 ila 4,5 mm uzunluğunda. Bitkinin tamamı ise 7 ila 30 cm arası boya sahip. Yani karşılaşmamızın gecikmesi ya Yalın Nevruz Otu’na göre devliğimin getirdiği dikkatsizlikten, ya da diğer oyuncuların marifetiyle bahçeye taşındı. Benim için milimle ölçülen çiçekler, bir böcek için pekâlâ kocaman bir evren olabilir. O böceğin gözüyle de bakın.

Türkiye’de altürlerle beraber, şu ana kadar kaydedilmiş 34 Linaria türü yaşıyor. Burada 4 türle tanışabildim. Yalın Nevruz Otu ise geniş bir yayılışa sahip. Karaktere özgü bir çiçek yapısı olduğu için cinsi tanıması kolay, gerisi ince ayrıntılarda.

Bitki tanı anahtarı ve başkaca fotoğraflar; https://www.turkiyebitkileri.com/tr/foto%C4%9Fraf-galerisi/view-album/4706.html

Yayılış haritası: https://bizimbitkiler.org.tr/yeni/demos/technical/

Yukarıya kaydır