çoban hayaletleri

Bahçeyi gezerken tohumlarla rastlaştıkça, bitkinin kendiliğinden çoğalabilmesi için üzerinde yeterince kapsül bırakarak, tohum toplamaya başladım. Açılışı Teke Sakalı (Trapogon sp.) ile yapmıştım şimdi Çoban gülü‘nde sıra (Anthyllis vulneraria) Adındaki isabet beni oltaya takılmış balık gibi yakaladı bu gülün. Türkiye’de 6 alttürü yetişiyor. Bir tek Anthyllis vulneraria alttür praepropera’yı deniz seviyesinde görmek mümkün. Diğer alttürler tepenin, dağın gülleri. Yalnızca çoban hayaletlerinin gördüğü, değerini bildiği belki. Bir de çoban hayaletlerini görenlerin.

Yuvamıza çıkan yol Çoban gülleri’nin içinden geçiyor. O direngen, yokluğu vara çeviren güllerin içinden. Olmazı dürtükleyen çiçekli dallarıyla.

Geçen sene ilkbahar başında, 70’e yakın farklı bitkinin tohumundan yaptığım tohum topları , yağmursuz bir bahar geçirince heba olmuşken, bir tek o, bir de kokusu sevilmediği için kimsenin yüzüne bakmadığı Perçif otu (Peltaria angustifolia) patlayıp çiçek açmıştı ya; saygıyla eğildim önlerinde. Kurağımızı güle döndürenler, dostu incitmeyen güllere.

Yukarıya kaydır